EEN TERUGBLIK OP ONS 10 JAAR BESTAAN


De 10 Jaar geschiedenis van 't Stabhoe
Onze geschiedenis in een notendop

Op 7 april 1995 opende jeugdhuis ’t Stabhoe voor het eerst haar deuren, ook al waren deze deuren geleend van onze huidige overburen ‘Scouts St. Hubertus’. In het toenmalig scoutslokaal organiseerden de oprichters een praatcafé voor de jeugd. Het werd een combinatie van een supergezellige avond met een pintje, een gezelschapsspelletje, … en een éénvoudige enquête om te polsen waar de Hoevense jeugd eigenlijk behoefte aan had.

Na deze voorlopige éénmalige gebeurtenis staken de bestuursleden hun koppen samen om de ingevulde enquêtes vakkundig te analyseren. Na lang beraad en een hoop administratieve beslommeringen is men in het najaar van ’95 begonnen met wekelijks een praatcafé te houden op vrijdagavond en zo nu en dan een speciale activiteit, zoals een dropping, kaartavond,…
Dit praatcafé ging wederom door in de scoutslokalen van Hoevenen.

In het najaar van ’96 verhuisde het jeugdhuis naar een nieuwe locatie ‘De Witven’ naast de bibliotheek in de Witvenstraat. Het ging hier nog niet om een eigen locatie, maar we kregen er toch enkele kastjes om al wat spullen in te steken en plaats om een paar eigen ijskasten te zetten, zodat er niet meer wekelijks met bakken bier gezeuld moest worden. De traditie van het wekelijkse praatcafé op vrijdag bleef behouden.

Omdat na verloop van tijd de wekelijkse taken, alsook de extra taken achter de schermen wat zwaar begonnen door te wegen op de schoudertjes van het 6-koppige bestuur werden sommige van de regelmatige bezoekers op zeer slinkse wijze meegelokt naar vormingsactiviteiten van de overkoepelende jeugdhuisorganisatie JEF en af en toe mee ingezet achter de toog om mee een pintje te tappen. Zo ontstond in december ’96 de kerngroep. Deze groep had als taak om af en toe een leuke activiteit te organiseren en mee in te springen in de werking.

Na verloop van tijd breidden de activiteiten van het jeugdhuis uit en vond ook de kerngroep dat ze te zwaar belast werden. Opnieuw werden nieuwe krachten aangetrokken onder de benaming ‘losse medewerkers’. Sommigen gaven zich alleen maar op om mee een pintje te komen tappen, terwijl anderen mee in de ondertussen ontstane werkgroepen zoals ‘activiteiten’ en ‘DJ’ belandden.

Op deze manier modderde het jeugdhuis enkele jaartjes aan met de nodige ups and downs, maar ook hier begon de goesting van velen regelmatig op te geraken om elke vrijdag opnieuw affiches tegen de muur te hangen, foldertjes te leggen, tafels goed te zetten, …. om alles ’s avonds gewoon terug op te ruimen. Er was inderdaad wel wat voorbereiding nodig om (ik citeer) ‘dit wc-verlichte lokaal met bloemetjesgordijnen’ een beetje gezellig in te kleden voor de jeugd.

Toen er na jaren jeugdhuis openhouden nog steeds geen positief nieuws kwam van de gemeente over de komst van een jeugdcentrum in Hoevenen, liep bij de meesten van ons de emmer over en werd op een algemene vergadering beslist om er mee te stoppen. Dit deden we dan ook met de ‘Wijstoppenermeetotereenjeugdcentrumstaatfuif’. Deuren dicht, snif, snif…

Na ongeveer een half jaartje, schat ik, gesloten te zijn geweest kwam er toch de uiteindelijke bevestiging van de komst van een jeugdcentrum in Hoevenen. Met de komst van dit blijde nieuws werd de moed terug opgegraven en deden we terug zoals voordien elke vrijdag ons praatcafeetje met slechts één doel voor ogen : ‘een jeugdcentrum met een eigen lokaal’.

Na lang zussen en zeveren en veel vijven en zessen over hoe het jeugdcentrum er precies zou uitzien, kwam er dan ook een datum, een deadline als het ware…! Eind 2002 zouden we onze intrek nemen in het jeugdcentrum waar we heden te dage ons al goed thuis voelen. 2002 was ook het jaar waar de meeste anciens het schip hadden verlaten, het jaar waarin jongere medewerkers volwassen werden, een jaar met een nieuwe voorzitter, een jaar met veel lachen en tranen en vallen en opstaan, een zwaar jaar… … Maar we zijn er doorgeraakt ! Eind 2002 werd met veel tierlala en de nodige feestvreugde ons nieuwe huisje ingehuldigd, dit na maanden van hard zwoegen om alles netjes ingericht en op zijn pootjes te krijgen.

Eindelijk was het dan zover, een eigen stek, … maar dit betekende natuurlijk ook eigen verantwoordelijkheid, hogere kosten, … . Om deze kosten te drukken werd onder andere een tweede openingsdag voorzien, de woensdag. Zo gingen we dan het nieuwe jaar in, in een nieuw huisje met b.t.w. wederom een nieuwe voorzitter, welke heden te dage nog steeds het roer in handen heeft.

Ook de jongere tieners worden voortaan niet meer vergeten! Na goed een drie kwart jaar te hebben genomen om te wennen aan onze nieuwe omgeving, werd de werkgroep ‘tienerwerking’ in het leven geblazen. Bedoeling was oorspronkelijk om jonge tieners uit de omgeving aan te trekken om op woensdagsnamiddag gezellig een frisdrankje te nuttigen bij een leuk gezelschapsspelletje met hun vrienden en om ze af en toe te verassen met een tienerfuif. De woensdagmiddag werd na korte tijd echter al van de kalender geschrapt , bij gebrek aan belangstelling. Toch wordt nu nog steeds op geregeld tijdstip een spetterende tienerfuif en/of tienerkaraoke georganiseerd.

Nu, 2 jaar na de feestelijke opening van het jeugdcentrum zijn we dan in 2005 beland. Het 10de verjaardagsjaar van jeugdhuis ’t Stabhoe. Ter gelegenheid hiervan zullen een paar oude zakken (lees ‘anciens’) nog eens mee in de Bres springen om een paar activiteiten mee te begeleiden en te ondersteunen en om tevens alweer een nieuwe generatie medewerkers in de toekomst te leiden….

Ziezo, dit was het dan ! 10 jaar jeugdhuis in een notendop.

(07/01/2005)